Zwaard van Bloys van Treslong

Zwaard van Bloys van Treslong

Organisatie: Historisch Museum Den Briel
Halverwege maart in 1572 komt de Brielse Bloys van Treslong vast te zitten met zijn vloot op het eiland Wieringen. Na een strooptocht over het eiland lijken ze een koppie kleiner gemaakt te worden maar weet Bloys in ruil voor zijn zwaard los te komen en zeilt hij weg. Niet veel later wordt hij, samen met zijn watergeuzen, door de verraderlijke wind richting Brielle geblazen.

In het kader van de viering van het jubileumjaar 2022 is er contact gelegd met de St. Michaelskerk op Oosterland (Wieringen). Het zwaard van Bloys van Treslong hangt daar tentoongesteld. Vanuit het Historisch Museum is de aanvraag gedaan dit zwaard in bruikleen te krijgen. Als dat lukt zal het in februari van het jubileumjaar te zien zijn in het museum. Om ruchtbaarheid te geven aan deze tentoonstelling willen we, in samenwerking met Studio 1572 en Team Aperture, een promotiefilmpje maken met lokale acteurs. De voorkeur heeft uiteraard de spelers van het 1-april spel.

 

 

Het promotiefilmpje toont de geus anno nu. De locatie van het zwaard wordt ontdekt en een speciaal geuzenteam haalt het terug. Doel van het filmpje is op een humoristische wijze aandacht vragen voor de tentoonstelling van het zwaard en bekenden van het 1-april spel ‘de kop op te doen steken’ in de 3 maanden voorafgaand aan 1 april 2022. De tentoonstelling zal in februari plaatsvinden dus het promotiefilmpje zal in januari worden verspreid. Dit zal dus een eerste uiting zijn die het jubileumjaar na de feestdagen inluidt met een leuke short film voor de expositie. De tentoonstelling van het zwaard is een geweldige aanvulling op de vaste collectie van het Historisch Museum Den Briel.

Een overzicht van betrokkenen:

  • Marijke Holtrop Directrice Historisch Museum Den Briel
  • 1-aprilvereniging Coördinatie
  • Mark Paulussen Projectmanagement/ acteur
  • Marco de Jongh Projectmanagement/ Studio 1572
  • Orde van de Geus Projectbasis en idee-ontwikkeling

Het filmproject wordt gedragen door o.a. de Orde van de Geus (waar ik een onderdeel van ben) in samenwerking met Studio 1572. Het team draagt zorg voor de afwikkeling van de draaidagen en productie en de postproductie van de short film. Het team bestaat uit camera, regie, licht, geluid, productie en een componist o.a. bekend van zijn sessiewerk bij Postmen en Anouk en natuurlijk de lokale acteurs.

Pin It on Pinterest

Share This