De Verhalen

over vesting Brielle

Adopteer je favoriete stukje stad en deel je verhaal. Er schuilen bijzondere verhalen in elke straat of buurt. Zonder jouw verhaal is Brielle niet compleet. Alle mooie verhalen kun je hier lezen.

Geuzenstraat

Het huis van burgemeester Koekebakker

Door: Jeroen en Martijn de Man

Het verhaal achter de Geuzenstraat 3.

Hoewel er vast meer te vertellen is over de historie van Geuzenstraat 3, is er waarschijnlijk meer te vertellen over de karakteristieke gevelsteen die vandaag de dag aan de muur van Geuzenstraat 3 prijkt.

Dat Geuzenstraat 3 eigenlijk een geheel vormde met Voorstraat 136/138 is al iets dat niet velen zullen weten. In een ver verleden is het pand aan de Voorstraat een slagerij geweest. Achter de slagerij een ruim stuk grond waar de dieren voor de slacht konden worden gehouden, en waar ook daadwerkelijk werd geslacht in de slachtstal.

In 2006 heeft de familie de Man (Vader B. de Man en zijn echtgenote Agatha de Man – Broersen en zoon J.J. de Man en zijn echtgenote Jasperina de Man – Stolk) de eerste stappen ondernomen om de panden Voorstraat en Geuzenstraat aan te kopen en dit te verbouwen naar twee losstaande panden. Nog een leuk detail Agatha de Man is de dochter van voormalig paardenslager Broersen die ook gevestigd was in de Voorstraat.

De reden van dit project was eigenlijk niet zo leuk. De vervallen panden in de Geuzenstraat waren al heel lang niet meer in gebruik en de grond was in gebruik als moestuin. Het pand aan de Voorstraat werd gebruikt als kapsalon en onderverhuurt. Boven de kapsalon was een appartement ingericht ook voor verhuur. In 2006 bleek dat er in het pand aan de Voorstraat een ware wietplantage huisde. De eigenaresse van de percelen voormalig wethoudster Henny Kester wilde het geheel van de hand doen. Familie de Man woonde in een mooi historisch pand aan het Maalrand Zuidzijde, maar verhuizen naar een gelijkvloerse en vrijwel onderhoudsvrije woning stond op het verlanglijstje. Zo is het plan tot uitvoer gebracht om het pand aan de Voorstraat geheel te renoveren en het pand aan de Geuzenstraat te slopen en geheel nieuw op te bouwen. De plannen werden getekend door architect J.W. Walraad. Een mooi plan, waarbij het aangezicht in de Geuzenstraat historisch verantwoord zou blijven en voor de buitenstaander het idee zou geven dat het drie panden zijn. Niets is minder waar. Het pand beslaat een woonhuis, waarbij wonen op de begane grond mogelijk is. Alle ruimte op de eerste verdieping is een cadeautje. In 2007 in april werden de plannen bekrachtigd door de aankoop door Bart, Agatha, Jeroen en Jasperina de Man.

Het zou een langlopend project met vele tegenslagen worden, maar uiteindelijk in 2012 werd het pand aan de Geuzenstraat bewoond en een aantal maanden later was de Voorstraat klaar om te betrekken.

Nu het belangrijkste van dit verhaal, de Gevelsteen!

De gevelsteen behoort toe aan BdM en K. BdM staat voor Bart de Man en de K staat voor Koekebakker en wel Burgermeester Koekebakker. Dit was het personage dat Bart de Man vele jaren vervulde tijdens de jaarlijkse 1-aprilvieringen. Vele zeiden Bart was Koekebakker. Vandaar dat de 1 aprilvereniging de gevelsteen heeft geschonken aan Bart toen hij aftrad als voorzitter van de vereniging. De steen zelf is ontworpen door Gaby Steentjes. De steen is gemaakt door kunstenares Willy Groot uit Brielle. De steen laat de Sleutel tot de Stad Brielle samen met de ambtsketen van de burgemeester zien, met daarbij de initialen van Bart de Man. De 1aprilviering houdt onder andere in dat er ieder jaar een spel wordt opgevoerd om de historie te doen herleven. Het spel dat dan wordt opgevoerd heet dan ook: “De Sleutel om de stad Brielle”.

Op 18 februari 2008 is Bart de Man benoemd tot erelid van de Vereniging. Na 28 jaar bestuurslid, waarvan 24 jaar voorzitter heeft hij de hamer overgegeven. Hij was verder actief in kerkenwerk, vakbond, bestuur Vrijheidsbos, 4/5 mei viering, organisatie intocht Sint en Pieten, zakkendrager, organisatie Brielle Maritiem, dansclub Voorne, veteranen vereniging van WRW en nog vele andere verenigingen en organisaties. Op 8 maart 2008 is hij benoemd tot Ere Poorter van Brielle voor zijn inzet voor de Vereniging en Brielle. 1 oktober 2014 overleed Bart, maar de gevelsteen zal eenieder laten herinneren dat Bart burgermeester Koekebakker was!

Kalender 2022

Feest en activiteiten

ALLE ACTIVITEITEN

Pin It on Pinterest