De Verhalen

over vesting Brielle

Adopteer je favoriete stukje stad en deel je verhaal. Er schuilen bijzondere verhalen in elke straat of buurt. Zonder jouw verhaal is Brielle niet compleet. Alle mooie verhalen kun je hier lezen.

Langestraat

De restauratie van de Brielse wallen Bastion VII

Door: Cees Osseweijer

In de periode dat de wallen werden gerestaureerd 1972 -1975 zat ik op school dichtbij de Langepoort. Achter de school was een militair terrein met bomvrije bunkers uit de 2e Wereldoorlog. Om Bastion VII weer toegankelijk te maken, werden de bunkers die er omheen stonden gesloopt. Met pneumatische hamers werden er eerst gaten gemaakt in de bunkers die werden gevuld de dynamiet staven en vervolgens voor een paar meter opgeblazen en in kleine brokken gehakt en afgevoerd. Met enige regelmaat moesten de lessen, in de lokalen die aan kant van de wallen lagen, worden onderbroken en moest ik met mijn klasgenoten aan de gangkant van het lokaal gaan staan zover mogelijk bij de ramen vandaan. Na een fluitsignaal kwam er dan een enorme explosie en grote stofwolken.
Echt rustig lessen volgen was niet mogelijk en de onderbrekingen waren altijd spectaculair. Dat het eigenlijk best riskant was om in het lokaal te blijven tijdens deze zware explosies heb ik mij pas later gerealiseerd en mijn ouders waren er misschien ook niet juist over ingelicht door het schoolbestuur. Toch blijk ik mij dit herinneren en weet dat dit als jongen van 16 een goed excuus om ook het gas van mijn Zundapp na het starten weer lekker open te trekken voor ik weer met veel kabaal het schoolplein af sjeesde.

PS – Ik vind het een goed initiatief van de werkgroep Kanonnen & Affuiten om de verdedigingswerken en de wallen weer in de publiciteit te brengen en het plaatje zou helemaal compleet worden als er nog een stuk van de oude stadsmuur onder de vestingwallen zou worden opgegraven want er ligt nog zoveel moois te ontdekken in ons Historisch Den Briel.

Kalender 2022

Feest en activiteiten

ALLE ACTIVITEITEN

Pin It on Pinterest