Muziek bevrijdt!

29 oktober 2022

Drie verenigingen, Big Band en percussieband Libertatis Primitiæ, Sint-Catharijne cantorij en Christelijk gemengd koor Canticum Novum hebben met elkaar hun muzikale krachten gebundeld om samen de verbinding te zoeken door het organiseren van een bijzondere muzikale avond voor alle Briellenaren en inwoners uit de directe omgeving.

Muziek Bevrijdt is een avondvullend programma om het thema bevrijding en vrijheid d.m.v. muziek te laten ervaren. Dit met muziekwerken ten tijde van de tachtigjarige oorlog, scratch met toegankelijke muziek over vrijheid en overige optredens die binnen dit thema passen. De avond wordt op zaterdag 29 oktober 2022 in de Sint-Catharijnekerk gehouden en is voor het publiek gratis toegankelijk.

 

De opzet van deze avond is:

  • Scratch ‘Strijd met Zang voor Vrijheid!’
    Een scratch is een zangevenement waarvoor alle zangliefhebbers, die graag een keer willen zingen, zich aan kunnen melden. Zangervaring is niet nodig. De stukken van de scratch zullen door de deelnemers op de dag zelf in de Sint-Catharijnekerk worden ingestudeerd en in de avond worden uitgevoerd. De scratch bevat o.a. : Jan Klaassen De Trompetter, geuzenliedjes, Soldaat van Oranje, Give peace a chance van John Lennon etc. De scratch wordt muzikaal begeleid door de Big Band van Libertatis Primitiæ. Voor deelname aan de scratch zijn kosten verbonden.
  • Uitvoering Brielse Ouverture van componist Marco ‘t Hart met koor, orgel, koperblazers en de nieuwe mobiele beiaard. Het stuk wordt uitgevoerd door Sint-Catharijne cantorij aangevuld met leden van Canticum Novum.
  • Muzikale reis vanuit het katholieke Spanje van Filips II naar de reformatie in Noord-Europa, met koorwerken van componisten uit de 16e en 17e eeuw. Waar luisterden deze mensen in die tijd naar? Zouden ze met deze muziek ook even een gevoel van bevrijding hebben ervaren ten tijde van alle narigheid? Op deze avond kunnen inwoners anno 2022 dat zelf gaan ervaren. De stukken worden uitgevoerd door Canticum Novum aangevuld met leden van Sint-Catharijne cantorij.
  • De Big band en percussieband van Libertatis Primitiæ verbeeldt de vrijheid door het spelen van de swingjazz van na de Tweede Wereldoorlog. De Big Band maakt ook de verbinding tussen de klassieke muziek en de pop en jazz.

 

Muzikale Reis

De muzikale reis is een bijzonder onderdeel van het concert Muziek Bevrijdt.

Via de muziek wordt je meegenomen naar de Tachtigjarige oorlog, wat een tijd! We waren al langer bezet door de Spanjaarden, toen de Hertog van Alva kwam om de duimschroeven verder aan te draaien. Een waar schrikbewind volgde. Die eigenwijze Hollanders waren daar niet van gediend en kwamen in opstand. Stoere geuzen trokken naar Brielle, ramden de poort open en bevrijdden Brielle uit de handen van de Hertog van Alva, als eerste stad in Nederland. Datum: 1 april 1572, een historische datum! Daardoor durfden andere steden ook in opstand te komen. Maar daarmee was het leed nog niet geleden: de Spanjaarden lieten niet zomaar los. Tot overmaat van ramp werd Willem van Oranje vermoord. Engeland kwam ons te hulp en stuurde een garnizoen soldaten deze kant op. Uiteindelijk, na vele jaren, werd in Duitsland de Vrede van Munster getekend, het officiële einde van de Tachtigjarige Oorlog.
Maar welke muziek klonk er in die tijd op de straten, in de kastelen? Waar zongen de mensen over? Daarom nemen wij jullie mee op deze muzikale reis. Vanuit Spanje, de oversteek naar Engeland, door Nederland en uiteindelijk stoppen we in Duitsland. Met muziek van componisten die in die tijd leefden, bijvoorbeeld Tomás Luis de Victoria, William Byrd, Thomas Morley, Jan Pieterszoon Sweelinck en Heinrich Schütz. Muziek die ook nú nog steeds overal gezongen wordt.

 

Organisatie: Big Band en percussieband Libertatis Primitiæ, Sint-Catharijne cantorij en Christelijk gemengd koor Canticum Novum

Start

29 oktober 2022

Eind

29 oktober 2022

Locatie

Brielle, St. Catharijnekerk

Categorie

Kunst en Cultuur

Organisatie

Zie hierboven

Programma

e-mail

muziekbevrijdt@gmail.com

Telefoon

Pin It on Pinterest

Share This