Stichting Brielle 2022 al druk bezig met programma

Ideeën te over voor 450 jaar Brielse bevrijding

NIEUWS - 27 oktober 2020
Bron: AD - Voorne-Putten
2022 is nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de Brielse 450-jarige bevrijding zijn al in volle gang. Langzamerhand begint het programma daarvoor vorm te krijgen. "Er blijven maar ideeën binnenkomen van mensen", zegt Pieter van Klaveren, voorzitter van Stichting 2022 die dit alles organiseert.

Brielle – Vandaag bespreekt de gemeenteraad de lijst met activiteiten en evenementen die ze van de stichting hebben gehad. En dat is niet zomaar een lijstje. Normaliter wordt ieder jaar op 1 april het verjagen van de Spanjaarden door de Watergeuzen gevierd. In 2022 wordt er niet alleen op die ene dag stilgestaan bij dit bijzondere fenomeen, maar gedurende het jaar een aantal keer. Het bevrijdingsjaar wordt bijvoorbeeld al in maart geopend.

Daarnaast zou Van Klaveren de 1 april viering het liefst willen verspreiden over drie dagen. Ook krijgt de bevrijding aandacht tijdens de Nationale Vestingdagen op 10 en 11 september. Het feestjaar wordt afgesloten op 10 december tijdens de Dag van de Rechten van de Mens. Een dag die opvalt is 5 april. Iedereen die geschiedenis heeft gehad weet dat de Watergeuzen 1 april Brielle bevrijdden. Ook het verhaal achter de Martelaren van Gorcum is bekend. Wat echter niet veel mensen weten is dat er op 5 april een tegenaanval door de Spanjaarden werd gedaan om Brielle terug te veroveren. “Dat heeft ook een rol gespeeld in de geschiedenis en juist met deze viering willen we dat meer naar voren laten komen”, aldus Van Klaveren.

Naast ‘korte termijn’ activiteiten rondom die geschiedenis wordt er nagedacht over zaken voor de lange termijn. “We willen graag een looproute maken door de stad waardoor je bij alle belangrijke plekken, waaronder het 1 april monument, langsgaat.” Een informatievoorziening over de rol van Zwartewaal tijdens de Spaanse tegenaanval mag dan niet ontbreken. Tevens wordt er gedacht aan een maquette over hoe de stad in 1572 was. Deze zou dan in de Catharijnekerk komen te staan. Wellicht komen er ook foto’s van toen in de straten van nu te hangen. Of denk aan een stripboek voor de jongere doelgroep waarin wordt uitgelegd wat de actie van de Watergeuzen wen niet betekende voor ons land.

“Juist nu kan ik mij goed indenken hoe het leven in oorlogsgebied moet zijn geweest”

-Pieter van Klaveren

Van Klaveren wil met de viering zoveel mogelijk mensen bereiken. “We willen iedereen meer leren over deze gebeurtenis en wat het aspect van het hebben van vrijheid betekent.” Wat dat laatste is in tijden van corona belangrijker geworden. “Juist nu kan ik mij heel goed indenken hoe het leven in een oorlogsgebied moet zijn geweest.” Net zoals bij de viering van 75-jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog, is het hebben van vrijheid volgens hem geen gegeven. “We moeten blijven benadrukken dat het echt niet normaal is.”

Als kers op de taart hoopt hij op een bezoek van de koninklijke familie over onderhalf jaar. Zo’n bezoek gebeurt altijd om de vijftig jaar, maar hij wie die traditie in stand kunnen houden. ” Het is een extra stukje aandacht voor Brielle en juist in 2022 zou het bijzonder zijn als de koning langs zou komen in ons mooie gebied.”

Onzeker

Niet alleen voor dit bezoek, maar ook voor het hele feest is het onzeker hoe dit zal vergaan door de helaas nog doorlopende coronacrisis. Van Klaveren blijft in elk geval positief. “Ik ga er van uit dat het over is en we weer mooie dingen kunnen vieren.” Gelukkig is er nog wel even tijd. “Wellicht worden de activiteiten nog wel uitgebreider want er blijven maar ideeën binnenstromen. We zijn nog volop aan de gang, due die blijven zeker welkom.

Pin It on Pinterest

Share This