Boek Brielle 2022

NIEUWS - 1 maart 2021
Bron: De Briellenaer
Hij komt niet uit Brielle maar toch gaat Bob Benschop, in het kader van Brielle 450 jaar Vrijheid, een boek schrijven over het Brielse 1 aprilfeest. Overigens staat er meer in dan alles over die belangrijke datum in de Nederlandse geschiedenis. Daarbij komt zijn werk als historicus bij het Streekarchief Voorne-Putten goed van pas. “Gebeurtenissen staan niet los van elkaar, er zijn allerlei dwarsverbanden. En als betrekkelijke buitenstaander kijk je er met een frisse blik tegenaan.”

Bob heeft aan de Erasmus universiteit maatschappijgeschiedenis gestudeerd en weet dus waar hij het over heeft. Hij is geboren en getogen in Oudenhoorn en woont daar nog steeds. “Ik voel me een Voorne-Puttenaar.” En van die geschiedenis weet hij toch het meest, hoewel hij natuurlijk bekend is met de grote lijnen van onze vaderlandse geschiedenis. “Het leuke is om al die dwarsverbanden op het eiland te ontdekken.

Je leert elke dag

Brielle heeft een bijzonder plekje bij Bob. “Een uniek stadje met een heel rijke geschiedenis. Het is een dankbaar onderwerp want er is zoveel materiaal over beschikbaar. En er komt nog steeds bij. Er staat hier altijd wel een doos om mee aan de slag te gaan. In negen van de tien gevallen levert dat weer nieuwe feitjes op. Zo leer je eigenlijk elk dag.”

In het boek dat Bob nu voor het jubileumjaar aan het schrijven is, staan ongetwijfeld ook een aantal nieuwtjes. Het wordt in elk geen saai geschiedenisboek met lange verhalen. “Nee, het zijn juist kleine stukjes tekst met veel illustraties. Het idee is dat het vooral laagdrempelig moet zijn, geschikt voor iedereen die op een leuke manier wat meer over 1 april en Brielle aan de weet wil komen.” Wat uiteraard niet ontbreekt is de historische context van de Tachtigjarige Oorlog, de kopstukken van die tijd, de gebeurtenissen op 1 april 1572 en wat er met de heilige martelaren van Gorkum gebeurde.

Onderzeeër

In het boek staat heel veel over hoe die historische datum door de eeuwen heen is gevierd. Bob heeft er het nodige in de rijke archieven over gevonden. Hij tilt een tipje de sluier op. “1872 was een heel grote viering. In dat jaar is zowel de eerste steen gelegd voor de sokkel van de Nymf op het Asylplein als voor de bouw van het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden en dat in aanwezigheid van koning Willem III.” Bob schrijft ook over 1 aprilgrappen van vroeger. Zoals het bericht uit 1973 over de van televisie bekende onderzoeker Jacques Cousteau die met zijn schip de bodem van het Brielse Meer kwam onderzoeken. Er stonden zelfs mensen langs de waterkant.

De eerste hoofdstukken staan inmiddels in de steigers. Bob is weliswaar de samensteller en schrijver, maar bijvoorbeeld ook het Historisch Museum De Briel en de oudheidkamer in het Kruithuys werken mee, evenals nog de nodige anderen die meelezen of suggesties aandragen. Begin 2022 moet het 286 pagina’s tellende boek, uitgevoerd in een klein, handzaam formaat, er liggen. Bob kan zich er al een goede voorstelling van maken en wil het boek nu al zonder meer aanbevelen. “Het is heel leuk om op deze manier wat mee van je eigen omgeving te leren; dat gebeurde dus op die plek. En er staan een paar eye openers in die best interessant zijn.”

Voorlopig is Bob nog wel even bezig met zijn boek. Niet alleen op zijn werkplek in het streekarchief, ook thuis waar hij in alle rust zijn verhalen aan het spreekwoordelijke papier kan toevertrouwen. “Het is ook deels een hobby geworden.”

Perpetuum Mobile

Brielle eeuwig in beweging

Een groot theaterstuk met alles erop en eraan op verschillende locaties. Het is altijd een grote wens geweest van Margareth van Rooijen en in het jubileumjaar gaat het ervan komen. Het theaterspektakel speelt zich af in het verleden maar er is ook een duidelijke link met het heden. Het heet Perpetuum Mobile waarmee de theatermaker uit Zwartewaal wil aangeven dat het wat haar betreft niet bij een eenmalige voorstelling blijft. Laat dat nu ook de wens van de stichting Brielle 2022 zijn.

Opera in de kerk

Margareth liep al langer rond met het idee om wat met Capirussa te doen, het mens/dier figuur uit het gemeentewapen van Brielle. Met de vraag om ideeën voor het feestelijke jaar 2022 zag ze haar kans schoon. Capirussa heeft nu een rol gekregen in het theaterstuk. Het mythische wezen met de menselijke torso is de verteller en leidt het publiek van de ene naar de andere locatie.
Het spektakelstuk begint met het verzoek om religieuze tolerantie. “Als link naar het heden laten we vervolgens moderne activisten aan het woord”, vertelt Margareth.

Vluchtelingen

De sfeer van de Sint-Catharijnekerk vindt ze zeer geschikt voor een spel in operasetting. Er is een bekende zangeres gevraagd en de Martelaren van Gorkum gaan er prachtige Gregoriaanse liederen zingen. “Die monniken zijn vervolgd en door de watergeuzen opgehangen. In de jaren ervoor hebben calvinisten tijdens de beeldenstorm met harde hand de sier uit de rooms-katholieke kerk verdreven. De gebeurtenissen van toen, waarbij ook veel edelen moesten vluchten, verwijzen natuurlijk naar de vluchtelingen van vandaag de dag. Een Afrikaanse jongen vertelt daarover zijn verhaal. Uiteindelijk wordt iedereen uit de kerk gejaagd waarbij de reactie van de Spaanse bezetter duidelijk zichtbaar is. Ook dan gebeurt er theatraal en muzikaal weer van alles.”

De laatste act gaat over Rochus Meeuwiszoon, de Brielse timmerman die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de dagen nadat de geuzen Brielle waren binnengestormd. “Zijn rol is onderbelicht”, vindt Margareth, “en daarom heb ik hem er heel bewust bij betrokken. Het boek Portier van de Langepoort van Johan Been, een andere historische Briellenaar, gaat over hem. Ik heb het verhaal bewerkt en moet nu alleen nog samen met Simone Denninghoff en Angele Geelkens van de creatieve werkgroep het script verder uitwerken. In elk geval komen de Spanjaarden en de watergeuzen eraan te pas en houdt Rochus een prachtige monoloog over zijn sluisje. De apotheose symboliseert de eenheid en de vrijheid waarin wij nu mogen leven.”

Samen

Margareth doet het allemaal niet in haar eentje; ze werkt nu al met heel veel met andere Briellenaren samen. Peter Moree (Martelaren van Gorkum), de dansafdeling van Brinio, Popkoor Tintunes, de Boys van Treslong en Aad Schrooten van Libertatis Primitiae (slot). “De Komedianten uit Zwartewaal en Toneelvereniging Sint-Leonardus zijn gevraagd voor het toneelspel.
Margareth doet ook graag een oproep aan vrijwilligers. “Die zijn onbetaalbaar”, vindt ze. Vrijwilligers kunnen op verschillende manieren wat doen. Er zijn bijvoorbeeld heel veel oranje, gebreide of gehaakte mutsen en truien nodig.” Ze kunnen zich aanmelden via vrijwilligers@brielle2022.nl.
De organisatie bestaat uit vier bestuursleden, drie creatievelingen en een projectleider. “Het is ook een grote wens om dit soort projecten met en voor Briellenaren te doen”, weet Margareth. “Op deze manier willen we daar gehoor aan geven.”

Brielse talenten

En dan de verklaring van de naam van het theaterspektakel; Perpetuum Mobile. Dat is een denkbeeldig apparaat dat eenmaal in beweging altijd blijft bewegen. “Dat moet inderdaad nog uitgevonden worden, maar wij hebben het hier straks. Het houdt me al jaren bezig. Ik vertaal het als Brielse talenten die in beweging komen en met elkaar zoveel energie creëren dat het project blijft voortbestaan. We voeren het niet alleen op in het jubileumjaar maar ook in de jaren erna.”
We kijken nu al uit naar 21 en 22 mei 2022.

Wie heeft er een leuk idee?

Voor het Brielse jubileumjaar 2022 staan al verschillende projecten in de steigers. Het 1 aprilboek en het theaterspektakel Perpetuum Mobile op deze pagina’s zijn er twee voorbeelden van. De organisatie verwelkomt graag nog maar leuke en bijzondere ideeën voor een project; met name kleinschalige initiatieven uit een buurt of de wijk. Wie het leuk vindt om als vrijwilliger ergens aan mee te werken, kan zich ook aanmelden. Dat kan via de website, www.brielle2022.nl. Volg in elk geval ook Facebook, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven.

Pin It on Pinterest

Share This