Oproep aan iedereen:

Beschikbaar stellen van foto’s, dia’s en films van de 1 april viering vóór ca. 1970 voor digitalisatie

Organisatie: Videoclub Phoenix
Videoclub Phoenix is een sinds de zeventiger jaren in Brielle gevestigde club van mensen die zich bezig houden met het maken van aubio visuele producties. Alleen, of in samenwerking. De club is aangesloten bij de Nederlandse organisatie van adiovisuele amateurs, NOVA, zodat de winnende jaarfilm wordt vertoond op het districtsfestival. Daarnaast verzorgen enkele van onze leden de interne televisie uitzendingen in de Plantage, en leggen we bijzondere evenementen in Brielle vast.

Brielle 450

Toen de groep hoorde dat verenigingen werden uitgenodigd evenementen in het kader van Brielle 450 te organiseren, was daar direct animo voor. In het archief bevindt zich een flinke hoeveelheid films van de 1 april viering in de laatste decennia en met deze verzameling als basis is het een kleine stap naar de vraag:

Hoe heeft de 1 April viering zich in de loop der tijd ontwikkeld?
Hiervoor willen we interviews afnemen van oude Briellenaren, die nog wat kunnen vertellen over “vroeger” Verder willen we een beroep doen op de rommelzolders van alle inwoners om foto’s dia’s en films van de viering vóór ca. 1970 beschikbaar te stellen voor digitalisatie. Voor de oudheid zullen we aangewezen zijn op musea en archieven. Het resultaat willen we tijdens de manifestatie vertonen in het openbaar of indien gewenst op scholen.

Voor het aanmelden van materiaal of verdere informatie, videoclubphoenix.secretatiaat@gmail.com

Anekdote

Tijdens onze zoektocht naar bruikbaar materiaal voor het “project” Brielle 450 stootten we op een VHS-band, met de intrigerende titel “Dutch Pirates are Heroes” Het bleek te gaan om een Australische filmcrew die in 1987 opnames had gemaakt van de 1 april viering in hun serie, “a World of Festivals”. Aangezien het hier een professionele productie betreft, kun je niet zomaar stukken daarvan gebruiken. Gelukkig hadden we nog een slimme vriend in Australië zitten, die op onderzoek uit wilde gaan. Er blijkt daar een Australian Centre for the Moving Image te bestaan, waarin alle professionele producties zijn vermeld, zo ook deze. Via dit register kwam hij op de naam van de productiemaatschappijen het registratienummer van de Australische kamer van koophandel. Hier bleek, dat de productiemaatschappij in 2008 is opgeheven. De regisseur bleek overleden te zijn, waarop we onze onderzoeken daar gestaakt hebben, in de veronderstelling dat geen commerciële belangen meer worden geschaad bij gebruik van deze fragmenten.

Pin It on Pinterest

Share This